Posted on

Sokan gondolják, hogy a világ nagyvárosaiban már megszokott coliving a közeljövőben egyre vonzóbbá válik, már csak abból az apropóból is, hogy még többek számára jelent küzdelmet a mindennapi lakhatás megteremtése, valamint az elmagányosodás ellen is tenni kell valamit. A tendenciák azt mutatják, hogy egyre magányosabbak vagyunk. Ráadásul egyre nőnek az egyszemélyes háztartások, és a válások száma is növekvő tendenciát mutat.

Ami ma még csak Londonban, New Yorkban elterjedt, az 2030-ra már egyre többek számára kiutat és vonzó alternatívát jelent, de nem csak a fiatalok, de az idősebb korosztály körében is. A téma iránt érdeklődők és fogékony szakemberek indították el az One Shared House 2030 (Anton & Irene + SPACE10) kezdeményezést. A tervezőpáros mérte fel a válaszadók preferenciáit: hogyan szeretnének élni 2030-ban, és több mint 14 000 ember reagált a világ 147 országából. A válaszokat érdemes lenne mindenkinek, leginkább az érdekelt vállalkozásoknak és ügynökségeknek megismerni, mivel a coliving iránt már 2020-ban is igen nagy az érdeklődés:

Azt feltételezték, hogy a fő okok között a pénzmegtakarítás, illetve a közös létesítményekhez való hozzáférés, harmadsorban pedig hely szerepel – amelyet az egyén nem engedhetne meg magának.

Viszont meglepő módon a válaszadók számára a legnagyobb hasznot a társadalmi élet jelenti.

Fő oka, amely miatt vonzó a megkérdezettek számára, az az, hogy egy új lehetőséget, és módszert nyújt a másokkal való társas életre. Miközben a közösségi médiában egyre több időt töltünk, a közösségi hálózataink jóval kisebbek, mint akár negyven-ötven évvel ezelőtt.

A jövőbeni sikeresség érdekében a kutatási eredményeket érdemes lenne megismerni a különböző cégeknek is. Például a Vauban&Fort luxemburgi cég, amely évtizede a coliving elkötelezett támogatója, és megvalósítója. Ők meghatározott profilok alapján történő kiválasztást végeznek, amely segíti a hasonló életvitelű, érdeklődésű nemzetközi környezetből érkező fiatalok egymásra találását. Viszont a SPACE10 válaszokból az derült ki, – amely a kutatókat is meglepte – hogy a többség szívesebben élne különböző hátterű, és életkorú emberekkel, tehát inkább másfajta emberekkel osztanák meg a terüket.